Wszystkie substancje wchodzące w skład
miąższu z aloesu wykazują niekwestionowane właściwości zdrowotne. Jednak dobrane w idealnych proporcjach oraz właściwie połączone przez naturę współdziałają ze sobą i wykazują właściwości synergiczne. Znaczy to, że całkowicie naturalny pełnowartościowy
miąższ Aloe Vera działa dużo szybciej oraz znacznie skuteczniej, niż jego oddzielne składniki, Bardzo ważną kwestią jest fakt, że
miąższ aloesowy obfituje w ogromną ilość rzadkich ale niezwykle cennych dla ludzkiego
organizmu związków. Są to m.in.:
- - biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają procesy regeneracji również metabolizmu,
- - ligniny – dzięki nim miąższ aloesowy doskonale wnika w głąb skóry człowieka i to aż 4 razy szybciej w porównaniu z wodą,
- jednocukry czyli monosacharydy, do których należą glukoza oraz fruktoza,
- mukopolisacharydy,
- polisacharydy – polimannozy, glukomannozy.
Mukopolisacharydy, które posiada
aloes stanowi doskonałe spoiwo komórek, które budują nasz organizm. Przypuszcza się, że ich niedobór wywołuje infekcje wirusowe, bóle stawów, bóle korzonkowe, obrzęki oraz limfatyczne zastoje, kłopoty z metabolizmem. Organizm przejawia symptomy niedotlenienia oraz wewnętrznego zatrucia toksynami.