Kwasy tłuszczowe wpływają na odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, odpowiadają za właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego, a także pracę mózgu.
Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, natomiast chude ryby są bogate w kompleks witamin z grupy B. Nie sposób też pominąć faktu, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka. Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżową barwę, zaś mięso musi być sprężyste. Zapach ryby można
usunąć, obficie skrapiając ją sokiem cytrynowym, Aby ryby zachowały swoje właściwości odżywcze, powinny być odpowiednio przyrządzone. Smażone są niewątpliwie mają pyszny smak, ale są ciężkostrawne i mają dużo kalorii, głównie jeżeli przyrządzane są na przepalonym tłuszczu. Gotowane ryby na parze, zachowują smak, aromat i nie wysychają. Wyśmienicie smakują również duszone np. z warzywami albo pieczone w folii albo na grillu. Aby polepszyć smak mięsa rybiego, można przyprawić je ziołami oraz serwować z różnymi sosami bądź też masłem. Najbardziej kaloryczne są ryby morskie takie jak węgorz, łosoś, sardynki, tuńczyki, śledzie, mniej zaś: dorsz, panga, sola, mintaj.