Od dawna za skuteczny środek wzmacniający układ immunologiczny uważana jest witamina C. Dzięki niej nasz organizm może produkować większą ilość przeciwciał, a białe ciałka krwi stają się bardziej sprawne i potrafią niszczyć więcej bakterii. Co więcej wirusy mają trudniejszy dostęp do odpornego organizmu. Natomiast w razie przeziębienia witamina C złagodzi objawy choroby i skróci czas jej trwania.
Optymalnie jest spożywać witaminę C w naturalnej formie, czyli spożywać świeże owoce i warzywa, w których się znajduje. Największa ilość witaminy C występuje w owocach cytrusowych, brokułach, czarnej porzeczce, owocach kiwi, papryce, natce pietruszki.
Jeżeli chcemy przeżyć jesień i zimę bez kataru, kaszlu, gorączki i bólu gardła, postarajmy się wzmocnić odporność naszego organizmu. Jej sojusznikiem jest witamina C -zarówno w naturalnej, jak i w postaci tabletek. Zarówno przeziębienie jak i grypę powodują wirusy. Przeziębienia - rhinowirusy, zidentyfikowano już ponad 100 z nich, grypę - coronawirusy (dotąd określono ich ok. 30 gatunków). Obie te choroby przenoszone są drogą kropelkową, czyli zarazić się nimi można od kaszlących bądź kichających osób. Wirusy wywołujące przeziębienie atakują wyłącznie drogi oddechowe, wirusy grypy - cały organizm. Przeziębienie trwa do 5-7 dni, grypa może trwać nawet 2 tygodnie i powoduje silne osłabienie.