biologicznie czynne składniki aloesu

Dowiedziono, że miąższ z liści aloesu posiada powyżej 140 biologicznie czynnych składników. Są to między innymi:
  • substancje mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu.  
  •  witaminy – miąższ aloesowy posiada kompleks witamin z grupy B włącznie ze śladowymi ilościami witaminy B12, kwas foliowy, witamina A, kwas askorbinowy, cholina oraz wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie.
  • aminokwasy – większość Endo- i egzo-gennych aminokwasów, a zatem tych, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować np. lizyna, leucyna, walina, fenyloalanina, treonina. - enzymy – celulaza, lipaza, amylaza oraz inne.
  • mukopolisacharydy stanowia doskonałe spoiwo komórek, które budują nasz organizm, ich deficyt powoduje wirusowe infekcje, bóle stawowe, bóle korzonkowe, opuchlizny i limfatyczne zastoje, kłopoty z metabolizmem.